Zeytinyağının Duyusal Özellikleri
Zeytinyağının Özellikleri
POZİTİF ÖZELLİKLER:
Meyvemsilik: Yağ tadıldığında bir meyve aroması alınır. Bu yağın özelliklerini yeşil ya da olgun sağlıklı taze meyveden elde edildiğinin sezilmesini sağlar. Yağ yeşil zeytinden elde edilmiş ise aroma yeşil meyveyi anımsatır. Yağ olgun zeytinden elde edilmiş ise aroma yeşil ve olgun (siyah) meyveyi birlikte anımsatır. Zeytinin yetiştirildiği yere göre çağla, badem, enginar ve elma gibi farklı meyve aromaları da içerebilir.
Acılık: Yeşil zeytinden veya rengi dönüş aşamasındaki zeytinlerdenüretilmiş yağın karakteristik (belirgin, keskin) ilk tadıdır. Dilin "V” bölgesindeki tomurları (dilin ucu) ile bulunur.
Keskinlik/Yakıcılık: Yağın duyu karakteristiği olan genizde yakma hissi, çoğunlukla mevsimin başlangıcında hala yeşil olanzeytinlerden üretilen yağlarda hissedilir. Bu his, ağız boyunca algılanabilir, özellikle boğazda hissedilir.
- Naturel Sızma Zeytinyağı’nda pozitif özelliklerin derecesi ne kadar yüksek ise, kalitesi o kadar iyidir.
EN SIK KARŞILAŞILAN KUSURLAR:
Kızışma-Çamurlu tortu: Yığın olarak saklanan veya depolanan zeytinlerden üretilen yağların karakteristik tadıdır. Genelde çamur tadı olarak hissedilir.
Küflü-Rutubetli: Nemli koşullarda birkaç gün boyunca depolamanın sonucu olarak büyük sayılarda mantarın ve mayaların gelişmiş olduğu meyvelerden üretilen yağın karakteristik lezzetidir.
Şarabımsı-Sirkemsi: Belirli yağların şarap veya sirkeyi hatırlatan karakteristik tadıdır. Bu tat, zeytinlerin veya zeytin hamurunun bastırılmasında kullanılan hasırların iyi temizlenmemesinden kaynaklanır.
Metalik-Metalimsi: Metalleri hatırlatan tattır. Bu tat, ezme, karıştırma, presleme veya saklama esnasında metalik yüzeylerle uzun süreli temasta bulunmuş yağın karakteristiğidir.
Eskimiş-Okside: Şiddetli bir oksidasyon sürecine maruz kalan yağın karakteristiğidir.
- Bir zeytinyağının Naturel Sızma Zeytinyağı olarak kabul edilebilmesi için hiçbir kusur içermemesi gerekmektedir.